Błonnik pokarmowy, inaczej zwany włóknem pokarmowy, to jeden z podstawowych składników codziennej diety, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dużo się o nim mówi i słyszy, ale czym właściwie jest ten tajemniczy błonnik? Otóż są to związki stanowiące część różnego rodzaju roślin, a ich cechą charakterystyczną jest fakt, że nie są rozkładane przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.

Warto zdać sobie sprawę, że nie jest to jeden związek, lecz szereg różnych substancji w zależności od tego z jakiej rośliny owy błonnik został pozyskany. Głównie dzielimy go na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie, z których ta pierwsza ma łagodniejsze działanie.

Po co nam błonnik, jakie pełni funkcje w naszym organizmie:

  • reguluje pracę i perystaltykę jelit–dzięki temu wspomaga wypróżnianie i eliminację zalegających resztek jedzenia, a spożywany w odpowiednich ilościach zapobiega także biegunkom (przy spożyciu zbyt dużej ilości może jednak wywołać efekt odwrotny)
  • wspomaga odchudzanie–dzieje się tak, ponieważ błonnik pod wpływem wody pęcznieje, dając na długo poczucie sytości oraz spowalniając opróżnienie żołądka. Ponadto utrudnia wchłanianie energii, co powoduje, że nasz organizm przyswaja mniejszą ilość kalorii, a także zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem.
  • reguluje poziom glikemii we krwi–dzięki temu utrzymuje nasz apetyt na słodycze w ryzach oraz jest zalecany w dużych ilościach dla diabetyków.
  • stanowi ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej–dzieje się tak, ponieważ wiąże dostarczony do przewodu pokarmowego cholesterol, a to przyczynia się do jego mniejszego wchłaniania, za to wydalania większej ilości z kałem.

Przekładając te dane na bezpośrednie korzyści oraz działanie prewencyjne możemy powiedzieć, że błonnik:

  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążeniowego, szczególnie u osób z cukrzycą,
  • oczyszcza organizm z metali ciężki, toksyn, kwasów żółciowych, substancji rakotwórczych,
  • zapobiega chorobom żył kończyn dolnych, kamicy żółciowej, zapaleniu wyrostka robaczkowego, uchyłkowatości jelit, nowotworom jelita grubego,

Ten cudowny lek znajdziemy głównie w warzywach i owocach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Zalecana ilość dziennego spożycia to 20-40g. Zastanów się ile powinieneś zjeść warzyw, owoców i zbóż, aby dostarczyć choćby minimalną ilośc 20g.

-średnie jabłko ma około 4g błonnika,

-1 suszona morela to 1g błonnika,

-spora cukinia około 6g błonnika,

-spora papryka 4,6g błonnika,

-łyżka górskich płatków owsianych to 0,7g błonnika,

-łyżka otrębów pszennych – 1,7g błonnika.

-łyżka ryżu brązowego (suchego) 0,8g błonnika,

-łyżka ryżu białego (suchego) ma go 2 razy mniej 0,4g.

Jeśli jesteś zdrowy, wybieraj produkty bogate w błonnik. Jeśli Twoja dieta była dotychczas uboga w błonnik, wprowadzaj go stopniowo! Pij dużo wody – odpowiedniej jakości, o wodzie przeczytasz tu. Najlepiej przez tydzień spisywać sobie wszystko co i kiedy jemy (godziny, ilości, rodzaj pokarmu i ilość płynów) i wybrać się na konsultację do dietetyka, który pomoże ocenić czy ilość błonnika jest prawidłowa.

Jednocześnie należy pamiętać, że nadmierne spożycie błonnika może utrudniać wchłanianie niektórych substancji, m.in: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B, D. Z drugiej strony trudności w przyswajaniu składników mineralnych w miarę adaptacji przewodu pokarmowego do większej ilości spożywanego błonnika ustępują. Optymalna ilość błonnika jest kwestią indywidualną, w naszych gabinetach podchodzimy wyjątkowo do każdego pacjenta.

Blog

PARTNERZY

0000RakJelitaPolska.jpg000_mt_fitness.jpg005_fk.jpg006_food_detective.jpg007_frankies_small.jpg008_kasia_skoczylas.jpg009_logo_zwrotnik_raka1.jpg010_logo.png012_logo_male.jpg018-SFDS_logo_miniii.jpg019-mediraty.png020-vitagenum.png021-muke.pngWroclaw-English-Business.jpglogo_coaching_parrot.png