Wątroba to wielofunkcyjny gruczoł, stanowi część układu pokarmowego. Ma duże zdolności regeneracyjne. Jednak gdy narażona jest na zbyt wiele szkodliwych czynników, powtarzające się uszkodzenia prowadzą do zaburzeń w regeneracji, w wyniku czego zostaje zniszczona architektura narządu, a co za tym idzie - dochodzi do utraty funkcji (marskość wątroby).

Ten ważny narząd wydziela produkowane przez siebie substancje do przewodu pokarmowego (jako składniki żółci), oraz do krwi w postaci różnych jej składników. 

Bierze między innymi udział w produkcji i magazynowaniu glikogenu (zapasowy wielocukier), utrzymywaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi (tzw. buforowanie), syntezie, czyli produkcji cholesterolu i lipoprotein (kompleksów tłuszczów i białek), zamianie cukrów i białek na tłuszcze oraz spalaniu kwasów tłuszczowych. 

Bardzo ważną funkcją wątroby jest też produkcja różnych substancji m.in. czynniki krzepnięcia krwi, tworzenie i przemiany niektórych aminokwasów oraz na przekształcaniu amoniaku w mocznik.

Poza wspomnianym już glikogenem, czyli zapasowym cukrem zapobiegającym niedocukrzeniu w okresach międzyposiłkowych, gromadzi niektóre witaminy (A, D, B12), a także znaczne ilości żelaza.

Wątroba jest również głównym narządem odtruwającym organizm z trucizn zarówno dostarczanych z zewnątrz, jak i produkowanych na miejscu. Z tą czynnością wiąże się także inaktywacja (czyli pozbawienie zasadniczych właściwości) hormonów, które w przeciwnym razie nieustannie stymulowałyby różne narządy.

Skupmy się na jej funkcji detoksykacyjnej- zadaniem wątroby jest m.in. filtracja krwi:

- neutralizuje toksyny,

- metabolizuje alkohol, niektóre leki – np. barbiturany,

- przekształca amoniak w mocznik,

- przekształca puryny w kwas moczowy,

- węglowodany - w glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje),

- aminokwasy metabolizuje do tłuszczów,

- magazynuje żelazo i witaminy: A, D,E, oraz niewielkie ilości B12, oraz C, które uwalnia w razie potrzeby,

- wytwarza żółć (do 1,5 litra na dobę), która emulguje tłuszcze i powtórnie wykorzystuje zużytą sól żółciową,

- produkuje i magazynuje niektóre białka surowicy krwi (np. albuminę),

- wytwarza i magazynuje enzymy (np. heparynę),

- buforuje poziom glukozy we krwi,

- bierze udział w termoregulacji (krew wypływa cieplejsza o 1°C),

- zachowuje w organizmie substancje nadające się do ponownego wykorzystania, zbędne - wydala.

Wątroba potrzebuje pokarmów jak najmniej przetworzonych oraz zanieczyszczonych: bez chemii, pestycydów i innych zbędnych dodatków, bo wtedy ma więcej pracy i mówimy że jest obciążona. Narząd ten bardzo lubi brokuły, kapustę i inne zielone warzywa, buraki, marchew, cebulę, czosnek, grejpfruty, awokado, orzechy włoskie, sok z cytryny – produkty te które powodują wzrost enzymów wątrobowych, wspomagają pracę wątroby, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych.

Do ziół które wspomagają pracę wątroby należą: ostropest, korzeń łopianu, zielona herbata, mniszek lekarski, kurkuma, cynamon, aloes, koper, korzeń lukrecji, chlorella.

Bardzo dobrym i sprawdzonym pod względem oczyszczania wątroby jest preparat AcuCleans firmy Akuna. Łączy w sobie ekstrakt ostropestu, buraka czerwonego, ekstraktu z liści pietruszki, ekstraktu z korzenia mniszka lekarskiego i wyciągu z łopianu. Zawiera 750 mg ostropestu plamistego (Silybum Marianum) w 15 ml dawki (występuje w nim aktywny składnik i silny antyoksydant sylimaryna). Jest on używany w tradycyjnym w ziołolecznictwie jako ochrona wątroby, w celu wsparcia funkcji wątroby i pomaga złagodzić zaburzenia trawienia / niestrawność. Zalecana jest 3 miesięczna kuracja w celu uzyskania korzystnych efektów.

Profilaktycznie można wybrać preparat Alveo. W składzie tego preparatu znajdziemy zioła które wspomogą nie tylko wątrobę, ale także odporność organizmu oraz pozostałe narządy. Znajduje się tam: lucerna siewna, skrzyp polny, lawenda, męczennica cielista, żeń-szeń syberyjski, dzika róża, cierniopląt guarany, kardamon malabarski, drzewo cynamonowe, koniczyna łąkowa, chrząstnica kędzierzawa, rdest wielokwiatowy, lukrecja, drapacz lekarski, koper włoski, wąkrota, goryczka żółta, tymianek pospolity, krwawnik pospolity, sadziec przerośnięty, czeremcha amerykańska, aloes prawdziwy, żeń-szeń koreański, miłorząb dwuklapowy, morszczyn pęcherzykowaty, pieprzowiec owocowy.

Warto wspomnieć, że firma produkująca te preparaty jest partnerem Polskiego Towarzystwa Narciarskiego oraz jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Medycyny Sportowej.

KUP TERAZ Z RABATEM 30%

Szczegóły, zamówienia: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

PARTNERZY

0000RakJelitaPolska.jpg000_mt_fitness.jpg005_fk.jpg006_food_detective.jpg007_frankies_small.jpg008_kasia_skoczylas.jpg009_logo_zwrotnik_raka1.jpg010_logo.png012_logo_male.jpg018-SFDS_logo_miniii.jpg019-mediraty.png020-vitagenum.png021-muke.pngWroclaw-English-Business.jpglogo_coaching_parrot.png