Nietolerancja laktozy:

Najczęściej występującą formą nietolerancji laktazy jest postępujące z wiekiem zmniejszenie aktywności laktazy, która w okresie dzieciństwa jest prawidłowa. U większości ludzi aktywność tego enzymu się zmniejsza, aż w wieku dorosłym aktywność wynosi 10% aktywności wieku niemowlęcego. Ok. 70% ludzi wykazuje nietolerancję laktozy.

Laktoza jest dwucukrem mlecznym, który występuje w mleku wszystkich ssaków, również w kobiecym. U dorosłych po spożyciu produktów zawierających ten cukier mogą wystąpić objawy (pojedynczo lub w różnych kombinacjach) tj.: wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności, przelewania, kruczenie, oddawanie nadmiernej ilości gazów.

Jeśli nie ma pewności, że dolegliwości spowodowane są nietolerancją laktozy, warto zbadać wariant genu MCM6 - odpowiedzialny za nietolerancję. Test genetyczny NIETOLERANCJE.

Ze względu na nasilenie dolegliwości wyróżniamy metody postępowania:

  • Całkowite zaprzestanie spożywania produktów z laktozą
  • Ograniczenie spożywania produktów z laktozą
  • Stosowanie preparatów farmakologicznych z laktazą

Najczęściej dorośli odczuwają objawy po 5-10g laktozy czyli ok. 100-200ml mleka słodkiego, jogurtu, kefiru, maślanki. Osoby, które muszą całkowicie wyeliminować laktozę powinny:

  • Wyeliminować mleko i produkty mleczne z laktozą
  • Sprawdzać skład produktów czy nie ma dodatku produktów mlecznych, szczególnie mleka w proszku!
  • Sprawdzać skład leków (w wielu występuje laktoza).

Mleko i produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia, którego niedobór może przyczyniać się m.in. do powstawania osteoporozy. Dlatego należy szukać alternatywnych źródeł wapnia, zalicza się do nich: mleko sojowe wzbogacone w wapń, ryby morskie (szczególnie sardynki, szprotki, śledź), warzywa: fasola, natka pietruszki, jarmuż, nasiona (mak, sezam słonecznik, migdały, pistacje) oraz wody mineralne wzbogacane w wapń (Muszyna, Muszynianka).

Przykładowe przepisy:

Budyń jaglano-bananowy

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka miodu
2 łyżeczki kakao
1 banan

Kaszę należy wypłukać najpierw w gorącej a potem w zimnej wodzie. Następnie należy ją zalać wodą i gotować aż do powstania gęstej masy. Dodać miód i banana i zmiksować blenderem.

Sorbet cytrynowo-imbirowy

3 duże cytryny
400ml wody
5 łyżek cukru

Łyżeczka mielonego imbiru

Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Wycisnąć. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do soku z cytryn. Dolać wodę, imbir, skórkę z cytryny i zamrozić.

Koktajl szpinakowy

Garść szpinaku
1 banan
kawałek imbiru – zależy od gustu
sok z jednej cytryny
szklanka wody mineralnej niegazowanej (może być wzbogacana w wapń)

Składniki wrzucić do rondelka i zmiksować. Dodać sok z cytryny. Ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku.

ZAWARTOŚĆ LAKTOZY 
wagowo [%, g/100g]

  • Mleko w proszku - 40-50
  • Mleko skondensowane - 10
  • Mleko krowie - 4,6-4,9 (5,0-5,3)
  • Mleko kozie - 4,4
  • Mleko owcze - 5,1
  • jogurt naturalny - 4,6
  • jogurt owocowy - 5
  • kefir - 4,1
  • maślanka - 4,7
  • serwatka - 5,1
  • ser biały typu Filadelfia - 5,8
  • ser biały - 2,9-3,1
  • serek homogenizowany, owocowy - 2,6–2,9
  • serek ziarnisty - 3,3
  • serek wiejski - 2,7-2,9 
  • serek homogenizowany, pełnotłusty - 2
  • serek typu fromage - 2
  • ser topiony - 1
  • ser typu „Feta” - 1
  • sery żółte ogółem - 0,1
  • ser cheddar - 0,2
  • ser parmezan - 0,1
  • ser mozzarella - 0,07
  • ser szwajcarski - 0,06 
  • lody - 4,4
  • śmietanka kremowa, 30% tłuszczu - 3,1
  • śmietana - 3,6-3,9 (3,5)
  • śmietanka do kawy, 9% tłuszczu - 4

Blog

PARTNERZY

0000RakJelitaPolska.jpg000_mt_fitness.jpg005_fk.jpg006_food_detective.jpg007_frankies_small.jpg008_kasia_skoczylas.jpg009_logo_zwrotnik_raka1.jpg010_logo.png012_logo_male.jpg018-SFDS_logo_miniii.jpg019-mediraty.png020-vitagenum.png021-muke.png